Trummelkraasimise mõnud

Juuni algul sain kätte e-bay kaudu Venemaalt tellitud trummelkraasi. See mudel on oluliselt odavam kui Euroopa omad, nii uued kui kasutatud, ameerika ja jaapani myyjatest ja vahendajatest yldse rääkimata. 
Ja youtube olgu ka õnnistatud. Õnnelikke trummelkraasiomanikke ja villakunstnike promovideoid leidub kuhjaga, neid tasub vaadata, sest trummelkraasi kasutamisel on omad võtted, mida mitte teades tulemust ei saa. Nt erinevate villade väikese trumli ALT sissesöötmine. Kiudude panek RISTI, mitte pikuti. Villa korralikult lahtinäppimine on ka tähtis, sest ykski masin ei tee imesid ja ketramiseks mõeldud vill peab olema yhtlaselt lahti harjatud ja tuustide-troppideta. Eriti, kui on soov saada yhtlast mitme villa segu. Ja eriti, kui on soov suure rattaga rootsi vokil kiiremat tempot teha, sest kogused.
Ma teen praegu tiibeti mastifit ja valget lammast, olgu koeraomanikud tervitatud ja õnnistatud, seda kõike jätkub veel kauaks. Kõigepealt panen lahtinäpitud lamba ja koera õhukese kihina masinasse, iga mõne kimbu tagant hoian väntamise ajal veel käsikraasi suure trumli peal, et harjamist kiirendada. Esimene kraas on alati ketramiseks liiga ebayhtlane ja tuustiline. Ma võtan selle villalindi maha, rebin väiksemateks puntideks ja söödan ristipidi, hõredaks venitatult, uuesti masinasse. Ketramise jaoks tuleb seda ysna hoolikalt teha 3 korda. Võiks ka rohkem, aga kuna 45-50 grammi villa peale kulub niigi 1 tund ja 20-30 minutit, siis pärast mitmeid katseid leidsin, et 4-5 korda kiirustades peale-ja-maha-kraasimisest annab parema tulemuse 3 korda hoolikalt kraasimine.
Piltide järjekord on jälle bloggeri isetegevus, esimesed 3 pilti näitavad alustamist, esimese kraasi tulemust, lahtinäpitud villa lisamist, 4-ndal pildil on selle protsessi lõppsaaduse varda abil trumlilt mahavõtmine, samas kui viimasel pildil on ilmekas näide väga pehme tallevillaga alustatud esimese kraasimise mahavõtmise eripärad. 
P.s. kas ma veel ei kirjutanudki, et käsikraasidele mahub 2-3-4 grammi villa ja protsess on seega palju aeganõudvam ja kurnavam?





Comments

  1. Kõigepealt panen lahtinäpitud lamba ja koera õhukese kihina masinasse... kõlab hästi, kui kontekstist välja võtta :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts