Millal pestakse lambaid?

Ikka suvel. Ja kui on väga sõnnikised villad, siis on mõistlik kasutada nt pesumasinast välja tulevat pulbrist vett ja villa liigutamiseks reha, sest esimesed 5-8 pesuvett on tugev virts ja see kallis väetis paluks kasutada mõistlikult lillede, ilu- ja tulupõõsaste väetamiseks, mitte niisama murusse lasta. Viimased 5 pesuvett aga kõlbavad lehetäide mahapesemiseks nt noortelt põõsastelt.
Vill tilgub ja tahab kaua kuivada, seda on ka hea suvel õues teha, et teie elu- ja majandusekambrite seinad mitte veest nõretama ei hakkaks.

Comments

  1. Tundub et sinu villalambaid pole just erilise hoolega pestud. Ma ka olen villa pesnud, kuid nii paljukordseks pesuveevahetamiseks poleks tol ajal kaevus vettki jätkunud. Aga eks väärtuslik vedelväetis ole kah hea asi ja võib vaid ette kujutada kui kenad soojad tooted sellest kraamist lõpuks valmivad.

    ReplyDelete
  2. Mõned aastad tagasi sain ma maalt 3 kartuilikotti kõhualuseid villu. Oli sama teema. Pesin satsikaupa. Ikka kõigepealt vihmavette likku (selle kange lahuse kohalt üle lennates minestasid kõik kärbsed), siis veel vihmavette likku ja kolmandasse ka. Alles siis pesin villashampooniga. Pääle seda marlikotti ja pesumasina tsentrifuugiga kuivaks. Päikse kätte kuivama. Head pehmed villad olid tegelikult.

    ReplyDelete
  3. Nii pildilolevad pruunid kui teised mustad, hallid ja valged villad tulevad Lõuna-Eesti liha- ja tõulambakasvatajatelt ning on tõesti pesemata. Osa villast on paksu sõnnikuga, kohati hallitanud ja vägagi heinaprahti täis, kuid need lambad pygati perspektiiviga, et vill läheb lihtsalt mahakandmisele. Muidugi ei saa ma ka vett raisata, seepärast kasutangi nt pesumasinavett ja ainult paar viimast lõputust on nö uus puhas vesi.

    ReplyDelete
  4. oh, ma mäletan veel neid 10 aasta taguseid villapesusid :)

    ReplyDelete
  5. Tarkus tarviline vara, äkki läheb veel elus vaja :D Pean tunnistama, et pole kordagi villa pidanud pesema

    ReplyDelete
  6. Mul seisab see toiming ees. Väga must vill pole, kui välja arvata musta lamba vill :) :), aga jah, üks hetk see tuleb....

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts